Udendørs
Bonsai

Specifikke pasningretningslinjer for udendørs bonsai

En almindelig misforståelse om Bonsai er, at de skal holdes indendørs. De fleste træer bør placeres udenfor, udsat for de fire årstider, med temperaturændringer og en relativt høj luftfugtighed.

Udendørs Bonsai-video
UDVÆLGELSE AF TRÆSORTER

Valg af et udendørs bonsaitræ

Du har en have eller en altan og kan holde dit Bonsai udenfor, så du vil have et udendørs træ. Hvilken en? Det vigtigste at overveje er, hvilke forhold du kan tilbyde træet, og hvilke sorter der kan leve under disse forhold. Hvis du vælger et hjemmehørende træ, er det altid en god idé, men husk på, at mange frosthårdføre sorter har brug for frostbeskyttelse, når de plantes i lavvandede beholdere.

Når du vælger en træsort, der skal holdes udendørs, foreslår vi, at du tager hensyn til dit lokale klima, forholdene i din have og selvfølgelig din smag.

Dit lokale klima

Hvis du bor i en region med subtropisk eller middelhavsklima, kan du dyrke mange sorter udenfor, som ikke kan tåle frost, men nogle sorter skal beskyttes mod varmen og intensivt sollys. Oliven (Olea europea), Granatæble (Punica granatum), Fuchsia, kinesisk elm (Ulmus parvifolia), Mulberry (Morus), Korkeg (Quercus suber), Liguster (Ligustrum sinensis) er velegnede. Den japanske ahorn (Acer palmatum) og Trident ahorn (Acer buergerianum) kan vokse godt, hvis vintrene er kølige nok til, at de kan gå i vinterdvale. Hackbær (Celtis sinensis), japansk sort fyr (Pinus thunbergii), skaldet cypres (Taxodium distichum) og nogle middelhavsenebærsorter kan også trives i et subtropisk og middelhavsklima. Kirsebær (Prunus), æbler (Malus) og andre sorter, der har brug for et køligere klima, vil højst sandsynligt ikke vokse godt.

Regioner med et tempereret klima er godt for mange sorter, især de fleste af de pæne importerede japanske sorter kan dyrkes med succes. Subtropiske og middelhavstræer kan også vælges, hvis de kan beskyttes mod frost, f.eks. i et drivhus.

I et maritimt klima med fugtige somre har du måske brug for meget veldrænet jord, og nogle sorter, der har brug for fuldt sollys, er måske ikke helt tilfredse.

I et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre bliver du nødt til at sørge for halvskygge om sommeren og god beskyttelse mod frost, hvis du ikke vil begrænse dig til nogle få meget hårdføre hjemmehørende træsorter.

Udendørs Bonsai
Populære udendørs Bonsai; en enebær, fyrretræ og japansk ahorn.

Specifikke forhold for din altan/have

Det er vigtigt også at overveje de særlige forhold i din have eller på din altan. Hvis du har fuld sol hele dagen, kan du vælge mellem en masse sorter, men du har måske brug for nogle skyggenet til følsomme sorter, især hvis Bonsaine står på et brolagt sted omgivet af mure. En have med græs, buske og hække kan gøre en stor forskel, fordi luftfugtigheden er meget højere det meste af tiden. Hvis du bor i et område med konstant vind, har dine træer brug for mere vand, men vil ikke så let blive inficeret af skadedyr og svampesygdomme.

Skal du have en meget skyggefuld have eller en altan mod nord eller øst er der kun meget få muligheder. Du kan prøve en taks eller en falsk cypres, men selvom de måske overlever, vil de ikke være helt glade. Måske kan du gøre noget for at få mere sollys ind i din have (hugge nogle store træer ned eller forkorte høje hække) eller flytte et andet sted hen...

Personlig smag

Din personlige smag er selvfølgelig også en vigtig ting at overveje! Nogle mennesker elsker blomstrende træer som azalea eller drømmer om en æblebonsai med små frugter om efteråret, andre kan bedst lide enebær eller fyrretræer. Hvis du ønsker at erhverve en helt speciel art, skal du først informere dig godt om, om den kan leve i dit klima og i din have, eller hvad du skal bruge for at give de betingelser, de har brug for, såsom et drivhus til vinteren, skyggenet eller et særligt solrigt hjørne. Skulle dette være umuligt, så lad være med at købe det ønskede træ. Det er overhovedet ikke sjovt at se den blive svag og syg og til sidst dø.

Acer Buergerianum
Acer buergerianum (Trident ahornbonsai)

Udendørs Bonsaipasning

Pasning af et udendørs bonsaitræ er anderledes end normale skålplanter. Hovedårsagen er, at bonsaitræer er plantet i små skålr og derfor har begrænset opbevaring af næringsstoffer og vand. Mere vigtigt er, at Bonsai fra tempererede klimaer har brug for deres vinterdvaleperiode, men de fleste sorter har brug for en vis beskyttelse mod frost og stærk vind i den periode.

Specifik pasning af udendørs Bonsai-sorter:

1. Lys
De fleste udendørs Bonsai har brug for sollys i mindst et par timer om dagen. Deres internoder og blade vil ellers blive for store, og de bliver tilbøjelige til at få skadedyr og sygdomme. De fleste nåletræer bør placeres i fuld sol for en sund vækst.

2. Fugtighed
På varme dage og på et brolagt sted omgivet af mure kan træerne lide under lav luftfugtighed. Du kan øge fugtigheden i nærheden af ​​dit Bonsai ved at placere det på en fugtbakke fyldt med vand og ved at dugge dit træ et par gange om dagen. Hvad der også hjælper er at fugte hylderne, gulvene og væggene omkring træerne.

3. Vanding og gødning
Den vigtigste regel er; vand aldrig på en rutine. Overvåg dit træ og vand kun, når det er nødvendigt. Dette kan være en gang i tre dage eller flere gange om dagen, afhængigt af vejret, arten og størrelsen. Læs venligst Bonsai-vandings- og gødningssiderne for mere detaljeret information.

4. Temperatur
Udendørs træer kan tåle høje temperaturer såvel som meget koldt vejr, hvis de pasnings ordentligt. Det er vigtigt for de fleste sorter at yde beskyttelse mod stærk frost om vinteren. Om foråret, når de nye blade dukker op, skal du sørge for, at træerne er beskyttet selv mod let nattefrost. For at opsummere skal du sørge for at vælge den rigtige træsort og tage højde for de specifikke retningslinjer for pasning af udendørs træer, så klarer du dig fint!

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI