Snøring af
Bonsai

Bøjning og formning af grenene på en Bonsai

Snøring er en meget vigtig teknik, der bruges til at træne og designe Bonsai. Ved at vikle tråd rundt om grenene på et træ kan du bøje og flytte grenene efter din smag. Der går nogle måneder, før filialerne er sat i deres nye stilling(er).

Snøring af Bonsai video
SNØRING AF EN BONSAI

Hvornår skal jeg anvende tråd?

De fleste træsorter kan snøres når som helst på året. Men løvfældende træer er meget nemmere at wsnøre i slutningen af vinteren (eller lige efter de har mistet deres blade i efteråret). Dette er nemmere på grund af fraværet af blade. Vær opmærksom, når du snører i vækstsæsonen. Her bliver grenene tykke ret hurtigt. Dette kan resultere i grimme ar fra tråden, der skærer ind i barken, hvilket på løvfældende er en permanent skade. Tjek dit træ regelmæssigt og sørg for at fjerne tråden i tide.

Typer af tråd

Der er to slags tråd, der kan bruges til Bonsai: Anodiseret aluminium og udglødet kobber. Aluminiumtråd er bedre, når det bruges til løvfældende sorter, mens den hårdere kobbertråd er bedst til nåletræer og fyrretræer. Men hvis du er nybegynder, anbefaler vi dig at bruge den anodiserede aluminiumstråd. Det er nemmere at arbejde med, er oftest billigere og sælges i de fleste online Bonsaibutikker.

Tråd fås i størrelser fra 1-8 mm tykkelser (gauges 20 til 2). Det er ikke nødvendigt at købe alle tilgængelige trådmål. Vi foreslår at starte med; 1 mm, 1,5 mm, 2,5 mm og 4 mm tykke tråde. Ved snøring af tykke grene anbefalede vi først at pakke dem med raffia opblødt i vand, for at beskytte grenene mod at blive beskadiget af tråden, når de formgives. Raffia er en palmefiber, der er tilgængelig i de fleste haveforsyningscentre.

Kobberråd til Bonsai
Kobbertråd.
Aluminiumstråd til Bonsai
Aluminiumstråd.

Sådan snører du du en bonsai

Snøring kan være en vanskelig teknik at mestre. Der bør snøres to grene af lignende tykkelse tæt på hinanden ved hjælp af en enkel stykke tråd. Denne teknik er kendt som ‘dobbel-snøring', og den giver mere støtte til begge grene. De resterende grene skal snøres separat ved hjælp af enkeltråd. Sørg for at snøre alle de grene, du har tænkt dig at forme, før du faktisk bøjer dem. Når du snører en hel bonsai, skal du arbejde fra stammen til de primære grene og derefter begynde at snøre de sekundære grene. Som en tommelfingerregel skal du bruge snøre, der er 1/3 af tykkelsen af den gren, som du vil snøre. Tråden skal være tyk nok til at holde grenen i sin nye position.

Vi vil hermed gå i dybden af både dobbel- og enkelsnøringsteknikker mere detaljeret. Derudover vi vil afdække, hvordan man sikkert bøjer de snørede grene i slutningen af dette afsnit. Følg denne trin-for-trin guide, og sørg for at bruge den rigtige tråd, samt de rigtige bonsaiværktøjer.

Snøring til et Bonsai illustration
Snøring af en Bonsaiillustration, klik for at forstørre! Prøv at tråd to grene med et enkelt stykke tråd, og prøv at undgå at krydse tråde, når det er muligt. Denne illustration giver en generel retningslinje, men husk, at hvert træ er forskelligt.

Bøjning af trådde grene

Når hele træet er tilsluttet, kan du begynde at bøje og genplacere grenene. Hold ydersiden af den gren, du vil bøje, med fingrene og bøj grenen fra indersiden af kurven med tommelfingrene. det er vigtigt at anvende kraft på indersiden af grenen for at mindske risikoen for flækning. Når grenen er placeret, hvor du ønsker den, skal du undlade at flytte den. Gentagen bøjning vil sandsynligvis beskadige grenen. Prøv at bøje lige dele af grene lidt for at få dem til at se mere naturlige ud.

Guy-tråde

Guy-tråde (også kaldt for guidede tråde) er en metode til at bøje grene nedad, når de er for tykke, gamle eller for skrøbelige til at blive bøjet med oprullet tråd. Sørg for at forankre dine guy-trådr på solide punkter såsom en stærk overfladerod, en stærk gren eller endda skåln. Tråden er normalt en tynd (1 mm) tråd. Sørg for at beskytte grenen med et lille stykke gummi eller plastik, da tråden vil lægge en betydelig mængde kraft på den, se også trin-for-trin guiden nedenfor for flere detaljer.

Efterbehandling

Stil træet i skygge og gød, som du pasningr. Det er vigtigt at holde et vågent øje med træet i vækstsæsonen, så trådene ikke beskadiger dit træ. Der vil vokse grene rundt om trådene i løbet af 1-4 måneder, afhængig af hvor hurtigt træet vokser. Dette kan beskadige barken og efterlade permanente ar, hvis du ikke sørger for at tage tråden eaf igen fra disse områder. Sørg for at fjerne trådene, før de begynder at grave sig ind i barken. Når du fjerner trådene, er det bedst at skære tråden af hver gang. Forsøg ikke at genbruge tråden ved at vikle den af grenene. Denne form for nedtagning vil højst sandsynligt beskadige træet.

Next Step

Nøglebegreber

Snøring er en vanskelig teknik at mestre. Øvelse gør mester!