Ficus retusa og ginseng

Ficus bonsai

Bonsai pasning og vedligeholdelse

Ficus-slægten tilhører familien af morbærplanter eller Moraceae (L.). Den er den mest populære indendørs træsort for Bonsaibegyndere. De findes i alle kontinenters tropiske områder og er meget velegnede til indendørs Bonsai.

Ficus Bonsai video
FICUS BONSAI PASNING

Ficus Bonsai pasningsvejledning

Placering

Ficus er et indendørs træsort, som ikke kan tåle frost. Det kan til gengæld holdes udendøre om sommeren, så længe temperaturen er over 15°C. Denne sort kræver meget lys, helst fuld sol. Sørg derfor ikke at placere træet i skyggen. Temperaturen skal holdes relativ konstant. Figentræer (herunder Ficus) kan tåle lav luftfugtighed på grund af deres tykke, voksagtige blade, men de foretrækker højere luftfugtighed og har brug for ekstrem høj luftfugtighed for at udvikle luftrødder.

Vanding

cusen skal vandes normalt, hvilket betyder, at den skal gives rigeligt vand, når jorden bliver lidt tør. Bonsai Ficus foretrækker blødt vand ved stuetemperatur, og det kan tåle lejlighedsvis over- eller undervanding. Vi anbefaler daglig dug for at opretholde fugtigheden, men for meget dug kan skabe svampeproblemer. Jo varmere figen er placeret om vinteren, jo mere vand har den brug for. Hvis den opbevares et køligere sted, skal den kun holdes let fugtig. Fortsæt med at læse om vanding af Bonsai.

Gødning

Gød hver anden uge om sommeren og hver fjerde uge om vinteren, hvis væksten ikke stopper. Flydende gødning kan bruges såvel som organiske gødningspiller.

Beskæring og snøring

Regelmæssig beskæring er nødvendig for at bevare træets form. Beskær tilbage til 2 blade efter 6-8 blade er vokset. Bladbeskæring (afløvning) kan bruges til at reducere bladstørrelsen, da nogle Ficus Bonsai-sorter normalt vokser store blade. Ønskes en betydelig fortykkelse af stammen, kan Ficus efterlades til at vokse frit i et eller to år. De kraftige snit, der er nødvendige bagefter, påvirker ikke Ficus'ens sundhed, og nye skud vil vokse fra gammelt træ. Større sår skal dækkes med sårpasta. Fortsæt med at læse om beskæring af Bonsai.

Snøring og bukning af tynde til mellemstore Ficus-grene er let på grund af deres fleksibilitet, men du bør tjekke trådene regelmæssigt, da de meget hurtigt kan skære ind i barken. Stærke grene bør formes med tråd, fordi de kan efterlades på træet i meget længere tid.

Repotting

Ompot dit Ficus-træ i løbet af foråret, hvert andet år, ved hjælp af en grundlæggende Bonsai-jordblanding. Ficus tolererer rodbeskæring meget godt. Fortsæt med at læse om ompotning af Bonsai.

Formering og podning

Stiklinger kan plantes når som helst på året, men de har den højeste succesrate under vækst midt på sommeren. Air-layering vil fungere bedst i løbet af foråret, i april til maj. I de fleste tilfælde er foråret den bedste tid til at plante Ficus frø.

Ficustræer kan smelte sammen ved at placere grene, rødder eller stammer sammen og lægge et vist pres. Denne teknik er kendt som approach-podning, og den kan bruges til at danne tiltalende strukturer. Du kan binde mange unge planter sammen for at smelte dem sammen og bygge en enkelt stærk stamme. Figentræets grene og rødder kan også podes ganske nemt. Hvis vækstbetingelserne er ideelle, kan du endda tage luftrødder fra en del af træet og pode dem i en anden position. For hurtigere heling eller lukning af store sår kan unge planter, skud eller luftrødder podes på tværs af sår. En erfaren dyrker kan arbejde på figentræer med et næsten ubegrænset udvalg af kreativ frihed, hvilket øger tiltrækningskraften ved at dyrke Ficus retusa som en Bonsai-plante betydeligt.

At købe en Ficus

Anskaffelse af ficus ginseng Bonsai: Ficus planter er tilgængelige som billige Bonsai eller skålplanter i næsten alle boligforbedringsbutikker eller planteskoler. Masseproducerede billige Bonsai kommer normalt med en masse problemer, som grimme ar fra rusten tråd, der gravede sig ind i barken, uattraktive former, ofte dårligt podede grene i ulige positioner, dårlig jord og nogle gange uhensigtsmæssige skålr uden drænhuller. Når du køber fra specialiserede Bonsai-handlere, finder du oftest bonsai af høj kvalitet, der er blevet passet godt på. De tilbyder alt fra unge planter, præ-Bonsai og præ- designede Ficus træer op til høj værdi Bonsai.

Skadedyr og sygdomme

Figensorter er ret modstandsdygtige over for skadedyr, men de er stadig modtagelige for flere problemer afhængigt af deres placering og tidspunkt på året, især om vinteren. Tør luft og mangel på lys svækker Bonsai Ficus og resulterer ofte i bladfald. Under dårlige forhold som disse er de nogle gange angrebet af skæl eller spindemider. Ved at placere sædvanlige insekticidstænger i jorden eller sprøjte insekticid/miticid vil man slippe af med skadedyrene, men et svækket ficustræs levevilkår skal forbedres. Brug af plantelamper 12 til 14 timer om dagen og hyppig dugning af bladene vil hjælpe med genopretningsprocessen. For mere detaljeret information om disse teknikker, se vores Bonsaipasning sektion.

Generel information om Ficus Bonsai

Afhængigt af hvor du kigger, er der forskellige oplysninger om det nøjagtige antal af eksisterende Ficus træsorter. Vi ved, at der kan være mellem 800 og 2000 forskellige sorter. Den mest populære for Bonsai er Ficus Retusa. Den er ofte formet med en s-buet stamme og har mørkegrønne ovale blade. Lignende Ficus sorter omfatter; Microcarpa, Tigerbark, Pileblad, Golden Gate, Religiosa, Benjamina og Taiwan. Ficus Ginseng er et andet populært træ med en tyk, pot-bellied stamme, der ligner Ginseng-roden. Nogle gange er det podet med Ficus microcarpa-blade (kombinerer det med en Ficus microcarpa-ginseng). Hvis du har brug for hjælp til at identificere dit træ, så tag et kig på vores Bonsai-identifikationsguide.

Nogle figentræer kan blive meget store med en kroneomkreds på mere end 1000 ft (300 m). Alle figen Bonsai-sorter deler en mælkeagtig latexsaft, som lækker fra sår eller snit. De tropiske figner er stedsegrønne træer, små buske eller endda klatreplanter. Nogle af dem kan give flotte blomster, mens de fleste Ficus-sorter har skjulte blomster i små beholdere, hvorfra deres frugter vokser. Kun specialiserede bestøvende figenhvepse kan bestøve de skjulte blomster. Frugten kan være gul, grøn, rød eller lilla-blå og er mellem et par millimeter til flere centimeter, som den spiselige frugt af Ficus carica.

De fleste Ficus Bonsai kan producere luftrødder i deres naturlige habitat, også kaldet 'banyan tree', som ofte præsenteres i tiltalende Bonsai-kreationer med mange luftrodssøjler eller rod over klippestile. For at muliggøre luftrodsvækst i vores hjem skal en luftfugtighed på næsten 100% opnås kunstigt. Du kan bruge et glasdæksel, et akvarium eller en konstruktion med gennemsigtige plader til dette formål. Luftrødder vokser lodret ned fra grenene og udvikler sig til stærke søjle-lignende stammer, når de når jorden. I tropiske klimaer kan et enkelt træ blive en skovlignende struktur og dække en enorm vidde.

Bladene fra de fleste Bonsai Ficus-sorter har specielle spidse spidser, hvorfra regnvandet drypper af. Bladene kan variere i størrelser mellem 1-20" (2-50 cm). I de fleste tilfælde har figentræer glat grå bark på stammen, men der er nogle få sorter eller sorter med specielle barkmønstre, som Ficus microcarpa Tigerbark. Noget du skal være opmærksom på er, at Ficus Ginseng Bonsai-planter er giftige for dyr, især hvis de spiser bladene. Hvis du har kæledyr, skal du sørge for at placere din Ficus uden for deres rækkevidde.

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI