Bonsai
fra frø

Dyrkning af træer fra frø som en Bonsai-dyrkningsteknik

Det japanske udtryk "Misho" refererer til praksis med at dyrke bonsai fra træfrø. Det kan være en meget givende proces, der giver dig mulighed for at dyrke en plante som et Bonsai fra begyndelsen, selvom det kræver en stor mængde tålmodighed. Det tager minimum tre år, før frøplanter modnes nok til at begynde at forme, men det er fordelagtigt, da du har fuld kontrol over dit Bonsai fra begyndelsen. Misho er den eneste rigtige måde at dyrke et Bonsai på lige fra starten!

Dyrkning af en bonsai fra frø video
BONSAI FRA FRØ

Bonsai frø?

For at komme i gang skal du have fingrene i nogle træfrø. Du kan samle frø fra træer i dine omgivelser, eller du kan vælge at købe dem i en online shop. Husk, at Bonsai er skabt af normale træer, så der er ikke noget, der hedder specielle "Bonsaifrø".

At skabe dit Bonsai fra frø indsamlet i dit lokalområde sikrer, at de vil være i deres ideelle klima og er mere tilbøjelige til at trives. Lokalt fremskaffede frø bør plantes i løbet af efteråret for de bedste resultater. Men hvis du vil plante lokale frø uden for sæsonen, købe frø online eller plante fremmede frø, der kommer fra et andet klima, kan det være nødvendigt at bruge lagdelingsteknikker.

Stratificering

Stratificering er processen med at behandle frø for at simulere de naturlige vækstbetingelser, som de har brug for, for at spire. Frø fra mange træsorter er genetisk programmeret til at overleve vinteren igennem og spire i det tidlige forår. Dette hjælper dem med at maksimere varigheden af ​​deres første vækstsæson. De fleste af disse frø kan kun vokse efter en kold periode.

Så når du planter frø til Bonsai, der kommer fra forskellige klimaer, eller du planter uden for sæsonen, kan det være nødvendigt at simulere en kold årstid for at øge spiringshastigheden. De fleste træsorter kræver, at du gennembløder deres frø i vand, før du opbevarer dem i dit køleskab i en eller to måneder. Den nøjagtige tid og optimale temperatur afhænger af træsorten. En hurtig onlinesøgning vil give dig et præcist svar.

For begyndere kan denne proces være for avanceret, så vi råder dig til at samle frø fra træsorter i dit område, holde frøene udenfor og plante dem i det tidlige forår, ligesom Moder Natur gør!

Enebær Bonsai
Denne fantastiske Juniper Bonsai anslås at være omkring 100 år gammel. For flere billeder, se vores Bonsai Gallery.

Hvor finder jeg frø?

Som tidligere nævnt kan du i løbet af efteråret samle frø fra lokale træer, der vokser i dit område. Kastanjer og agern er nemme frø at finde i skoven. Nåletræsfrø findes inde i fyrrekogler. Når du har samlet fyrrekoglerne, skal du opbevare dem et varmt sted, så de slipper deres frø fra mellem deres skæl. Frø af forskellige træsorter er også let tilgængelige for køb i online Bonsai-butikker.

Hvornår skal jeg så mine frø?

Det bedste tidspunkt at så dine frø på er om efteråret for at tilpasse sig naturens tidsplan. Dette giver unge frøplanter hele sommeren til at vokse efter spiring i foråret, og det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om lagdeling.

Fra frøplante til Bonsai

Før vi begynder at formere frø, er det vigtigt at kende frøplanternes udviklingsstadier først. At dyrke bonsai fra frø vil være en test af din tålmodighed, men det er en fantastisk måde at designe Bonsai på uden at skulle beskære tykke grene, som du ville gøre, når du designer Yamadori eller planteskoler. Læs afsnittet Styling Bonsai for mere detaljeret information om snøring og beskæringsteknikker.

For at give dig en hurtig visuel rejse af et træs vækst, er her fem billeder af en japansk ceder, der blev dyrket fra frø til Bonsai i løbet af 22 år. Mange tak til Jose Ontañón for at dele disse inspirerende billeder.

Next Step

Nøgle begreber

Dyrkning af træer fra stiklinger tager meget tid, vent mindst tre år, før du udfører nogen beskæring. Det anbefales at omplante frøplanterne efter det første år i store skålr.