Ulmus parvifolia

Kinesisk elm

Bonsai pasning og vedligeholdelse

Den kinesiske elm er hjemmehørende i Kina og Sydøstasien. I sit oprindelige miljø kan det være et mægtigt træ, der når højder på op til 80 fod (25 meter). Den udvikler en fin grenforgrening med små blade, hvilket gør den til en særdeles velegnet bonsaiplante.

Kinesisk elm Bonsai video
KINESISK EL BONSAI Pasning

Kinesisk elm Bonsai Pasning retningslinjer

Placering

Den kinesiske elm trives i enten fuld sol og/eller halvskygge. I tempererede klimaer kan den efterlades udendørs selv i vintermånederne. Hvis du har en indendørs Chinese Elm Bonsai, kan du placere den udenfor om sommeren, men det er bedst at bringe den ind i et køligt, men frostfrit rum om vinteren. Den kinesiske elm kan normalt tåle en del frost, men den er forskellig afhængig af den region, den blev importeret fra. Træer fra nordkinesiske regioner er mere frostbestandige end træer fra sydlige områder. Afhængigt af vintertemperaturen taber de kinesiske elme enten deres blade eller holder dem indtil foråret, når de nye skud dukker op.

Vanding

Den kinesiske elm kan ikke udholde langvarig tørke eller konstant fugt. Vent, indtil muldjorden er tør, og vand derefter rigeligt, og sørg for, at hele rodmassen er vandet. Fortsæt med at læse om vanding af Bonsai.

Gødning

Sørg for at give masser af gødning til at nære din kinesiske elm i vækstsæsonen. Du behøver ikke bruge nogen smart gødning. En kombination af fast organisk gødning med en velafbalanceret flydende kemisk gødning fungerer fremragende. Ingen befrugtning er nødvendig i kolde vintre, når elmetræet er i dvale.

Beskæring og snøring

Den kinesiske elm tykner ret hurtigt og kræver hyppig trimning for at producere et tæt netværk af fine grene. Lad skuddet forlænge 3 eller 4 noder, før du beskærer det tilbage til 1 eller 2 blade. Træet knopper godt af gammelt træ efter kraftig beskæring. Det bedste tidspunkt at beskære større grene er sidst på efteråret. Den kinesiske elm er ideel til at forme med standard snøring og teknikker. Fortsæt med at læse om beskæring af Bonsai.

Ompotning

Kinesiske elmetræer bør omplantes hvert andet år, når de er unge. Når de bliver ældre og større, kan de omplantes med længere intervaller. Uanset alder, er det bedste tidspunkt at omplante i løbet af foråret. Elmens rødder har en tendens til at vokse skævt og sammenflettet, så det er vigtigt, at rodbeskæringen udføres omhyggeligt og med præcision for at skabe en flot nebari. Den har ingen specielle jordkrav, men det er bedst at vælge en veldrænet jord. En standard jordblanding vil være tilstrækkelig. Fortsæt med at læse om ompotning af Bonsai.

Formering

Vi anbefaler at bruge stiklinger til at formere de kinesiske Elm Bonsai. Det er nemt og giver sjældent problemer. Formering ved hjælp af frø er selvfølgelig muligt, men det anbefales ikke.

Skadedyr og sygdomme

Den kinesiske elm er ofte angrebet af spindemider eller skæl, når luftfugtigheden er lav. Der bør anvendes passende pesticider, og hyppig sprøjtning med vand hjælper med at afskrække skadedyr og sygdomme. Sprøjtning med fortyndet kalk-svovl eller systemiske pesticider kan få den kinesiske elm til at miste alle sine blade, så undgå disse produkter. For mere detaljeret information om disse teknikker, se vores Bonsaipasning sektion.

Generel information om det kinesiske elm-Bonsai

Den kinesiske elm er den mest populære af elmetræerne til bonsai-formål, selvom andre elme også er velegnede til bonsai. Den kinesiske elm forveksles ofte med den japanske zelkova. Modne kinesiske elme udvikler en skælvende bark med orange pletter, mens zelkovas bark forbliver glat.

Kinesiske elmeblade har en mere blank overflade og zelkova-blade er ofte smallere og mere spidse. Den sibiriske elm (Ulmus pumila) ligner også den kinesiske elm. Den er hjemmehørende i det østlige Sibirien, Mellemøsten, Mongoliet og det nordlige Kina, har større dobbelttandede blade og udvikler en dybt furet bark. Den sibiriske elm er meget frosthårdfør, robust, kan bedre tåle tørke og er modstandsdygtig over for hollandsk elmesyge. Hvis du har brug for hjælp til at identificere dit træ, så tag et kig på vores Bonsai-identifikationsguide.

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI