Juniperus

Enebær
Bonsai

Bonsai pasning og vedligeholdelse

Enebærslægten består af omkring 50 til 70 forskellige sorter inden for cypressfamilien. De er stedsegrønne nåletræer eller buske, som er meget populære for Bonsai. Enebær kan have to typer løv, nålelignende og skællignende løv.

Juniper Bonsai video
JUNIPER BONSAI Pasning

Retningslinjer for pasning af Juniper Bonsai

Placering

Placer træet udenfor, året rundt, et lyst sted med masser af sollys. Enebær kan ikke leve indendørs. Beskyt træet om vinteren, når temperaturen falder til under -10 °C. Nogle sorter ændrer deres løvfarve i frostperioder til en lilla brun, som er en del af deres indre frostbeskyttelsesmekanisme. Bare rolig, de bliver grønne igen om foråret.

Vanding

Pas på ikke at overvande, da enebærens rødder ikke kan lide fugt i jorden. Før du vander, skal jorden tørre lidt. Spray med vand kan udføres regelmæssigt, især efter at træet er blevet omplantet, fordi det nyder godt af luftfugtighed. Fortsæt med at læse om vanding af Bonsai.

Gødning

Brug normale organiske gødningspiller hver måned i vækstsæsonen eller en flydende gødning hver uge. Hvis du gerne vil se kraftig vækst, kan du anvende nogle højere nitrogenniveauer om foråret.

Beskæring og snøring

For at udvikle bladpuderne kan lange skud, der stikker ud af silhuetten, klemmes eller klippes i bunden med skarpe saks gennem hele vækstsæsonen. Trim ikke enebær som en hæk, fordi fjernelse af alle vækstspidser vil svække træet, og snittet vil gøre nålene brune. Når bladene bliver for tætte, skal de tyndes ud med en skarp saks i bunden. Enebærbonsai er generelt et stærkt træ, der også tåler aggressiv beskæring rigtig godt. Men den kan ikke spire igen fra bare trædele, så pas på, at der er noget løv tilbage på hver gren, du ønsker at holde i live. Fortsæt med at læse om beskæring af Bonsai.

Enebær, der produceres til Bonsai, er ofte kraftigt trådt, når de er meget unge. Dramatisk snoede former er meget populære og svarer til de naturlige former, der pasningde at vokse i de japanske bjerge. Enebær kan bøjes aggressivt, men sørg for at pakke grene med raffia eller tape for beskyttelse. Vær forsigtig, når du bøjer områder med dødt træ, da disse dele let går i stykker. Hvis de er store og gamle, kan du flække det døde træ for at bukke de mere fleksible levende dele. Bladpuderne skal tråde og viftes ud efter udtynding, for at lade lys og luft komme ind, ellers dør de indre dele af bladpuderne, og tætte puder øger også risikoen for skadedyrsangreb. Æstetisk ønsker vi uhindrede strukturer for at undgå, at enebæren ligner broccoli.

Ompotning

Ompot Juniper Bonsai en gang hvert andet år med en grundlæggende eller lidt mere drænende jordblanding. Meget gamle træer kan omplantes med længere mellemrum. Beskær ikke rødderne for aggressivt. The best moment to repot is the early spring. Fortsæt med at læse om ompotning af Bonsai.

Formering

Brug frø eller stiklinger til formering. Mange velegnede enebærsorter i forskellige størrelser findes i de fleste planteskoler. Du kan normalt finde gode rå-materialer til Bonsai. Gamle enebær kan findes i haver, betonskålr og på kirkegårde, med gamle grave, der vil blive ryddet, og hvis du er heldig, vil ejeren tillade dig at grave en ud for få penge eller en ny plante. Specialiserede Bonsai-handlere tilbyder alt fra unge planter, præ-Bonsai og præ-designede enebærtræer op til højværdi-bonsai i forskellige stilsorter og former.

Skadedyr og sygdomme

Hvis enebær er velpasningt og placeret et ideelt sted, er de meget modstandsdygtige over for skadedyr. Sørg for ikke at tillade bladpuder at blive for tætte, ellers kan skadedyr lettere sætte sig i dem. Om vinteren skal enebærene opbevares et sted med tilstrækkeligt lys, og de skal jævnligt kontrolleres for skadedyr selv om vinteren. Enebær kan nogle gange blive angrebet af edderkoppemider, enebærskæl, enebærbladlus og enebærnåle-minearbejdere samt enebærnetorme. Traditionelle insekticid/miticid sprays vil hjælpe, men hvis du vil slippe af med skadedyr, bør du undersøge, hvorfor træet var udsat for angreb. Svamperustsygdomme er et stort problem. Enebærsorter har forskellige niveauer af modtagelighed for rustsvamp. Nogle anses endda for at være resistente over for svamperustsygdomme. Som en tommelfingerregel er de blågrønne enebær mere modstandsdygtige end dem med gulgrønt løv. De japanske enebær er heller ikke angrebet ofte. Du kan finde filer, der viser mange enebærsorter og -kultivarer og deres modtagelighed/modstandsniveau over for rustsvamp på internettet. Rustsvampen angriber enebærene permanent og kan ikke helbredes. Det forårsager hævelser, der bryder ud med brune galder. Om vinteren, især i regnvejr, producerer galderne store, orange, gelatinelignende ranker, fulde af sporer, der angriber bladene på pæretræer eller tjørn/krabbe. Du kan identificere svampen, når du ser orange pletter på pærebladene. I sensommeren vokser brunlige spredninger fra bunden af ​​bladene, som frigiver sporer, der angriber enebær. Mens pæretræerne i de fleste tilfælde ikke er dødeligt ramt - de bliver ny-inficeret hvert år, og de kan endda behandles med succes med et fungicid. En inficeret enebær kan normalt ikke helbredes. De synligt angrebne grene dør i de fleste tilfælde, og svampen kan dukke op på andre trædele. At fjerne delene med hævelser og galder er ingen garanti for, at svampen ikke dukker op igen. Nogle mennesker har en anden mening, men det er bedst at brænde rustangrebet enebær med det samme eller lægge det i skraldespanden i stedet for din kompostbunke. For mere detaljeret information om disse teknikker, se vores Bonsaipasning sektion.

Generel information om Juniper Bonsai

Juniper Bonsaine, der kan findes i store butikker, som Walmart og Home Depot, er ofte japanske haveener, også kendt som Green Mound Junipers (Juniperus procumbens nana.) Andre populære sorter omfatter den kinesiske enebær (Juniperus Chinensis,) den japanske Shimpaku (Juniperus sargentii,) den japanske nåleenebær (Juniperus rigida,) to centraleuropæiske sorter: Savin (Juniperus sabina,) og almindelig enebær (Juniperus communis.) Den omfatter også tre amerikanske sorter: Californien enebær (Juniperus californica) Rocky Mountain Juniper (Juniperus scopulorum,) og Sierra Juniper (Juniperus occidentalis). Som alle har meget ens pasningretningslinjer. Hvis du har brug for hjælp til at identificere dit træ, så tag et kig på vores Bonsai-identifikationsguide.

Skæl-enebærernes nye vækst, eller juvenile løv, ser nålelignende ud, indtil det typiske skællignende løv dukker op, når de modnes. Ungdomsvækst kan også skyldes kraftig beskæring, bøjning eller overvanding og kan vare så længe som et par år, indtil det normale skællignende løv vokser, og det unge nålelignende løv falder eller kan fjernes. Løvfarven kan variere fra stål-blå-grønt til lysegrønt, lejlighedsvis med sølv eller guld nuancer.

De bærlignende kogler er runde eller ovale og er fyldt med runde eller kantede frø. Afhængigt af arten kan de måle fra 1/8" til 1" (0,3 - 2 cm), og det tager normalt et år eller to at modne. Koglerne bliver ofte spist af fugle, der spreder de spiredygtige frø gennem fuglens ekskrementer.

Enebær er også gode til jin og shari eller dødt træ. Den vokser levende årer under knækkede eller døende grene, der tørrer ud og dør for at danne dødt ved. Det døde træ bliver derefter naturligt skrællet, poleret og bleget af klimatiske forhold, der gør det meget holdbart. Triaden af grønt løv, rødbrun eller gulbrun bark og sølvhvidt dødt træ er meget tiltalende.

Identificer din Juniper-art

Der er to grupper af enebær, den ene med skællignende løv og den anden med nålelignende løv.

De to mest populære enebærsorter til bonsai med skællignende løv er den kinesiske enebær og den japanske Shimpaku. Den japanske Shimpaku er faktisk en variant af kinesisk enebær, som oprindeligt blev fundet i Japans bjerge. Begge har skællignende løv med farve, der spænder fra gullig-grøn til blålig-grøn eller sølv-grøn. En anden meget populær enebær til bonsai er Itoigawa Shimpaku på grund af dens delikate smaragdgrønne løv. Der er talrige sorter af kinesisk enebær, hvoraf mange er svære at skelne med sikkerhed, men retningslinjerne for pasning for disse sorter er meget ens. Savin er en enebær fra det sydlige Europa, Nord-Afrika og nogle dele af Asien med skællignende løv, som kan være finere eller mere groft og har forskellige grønne nuancer afhængigt af dets oprindelse. Alle dele af Savin er giftige. California Juniper er hjemmehørende i Californien og har blågrå skællignende løv. I naturen vokser den som et lille træ eller busk. Rocky Mountain Juniper vokser i det vestlige Nordamerika og kan blive et højt træ. Dens blade er skællignende, grove og kan være mørkegrønne eller blågrønne. Sierra Juniper er en busk eller træ hjemmehørende i det vestlige USA. Den vokser i bjergrigt terræn i højder af 2500 til 10000 ft. (800-3000 meter) Dens løv er skællignende med grålig eller mørkegrøn farve og har en tendens til at vokse ret tæt.

Der er også populære enebærsorter med nålelignende løv. Den japanske nåleenebær har skarpe, mørkegrønne, stikkende nåle med en smal hvid streg langs deres længde. Green Mound Juniper Bonsai er også fra Japan med nålelignende løv, men nålene er kortere, mere kompakte og farven os blågrønne, svarende til noget skællignende løv. Denne plante vokser som en bunddækkende busk, hvis den ikke er formet. Enebær er hjemmehørende i Europa, Nordamerika, Asien og Nordafrika. Dens nåle er skarpe, men mindre og mere delikate end den japanske nåleenebær. I naturen vokser den søjleformet eller som en deprimeret busk.

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI