Acer palmatum

Japanese
maple

Bonsai care and maintenance

Den japanske ahorn, ellers kendt som Acer palmatum, kommer oprindeligt fra Japan, Kina og Korea. Den skylder sit botaniske navn til de håndformede blade med fem spidse lapper. Palma er latin for palme, som i din håndflade.

Maple Bonsai video
Ahorn BONSAI Pasning

Maple Bonsai Pasning retningslinjer

Placering

Japansk ahornbonsai klarer sig rigtig godt i solrige og luftige omgivelser, men når temperaturen stiger til 85 °F (30 °C) eller derover, skal den placeres et sted med indirekte sollys for at forhindre beskadigelse af bladene. Den japanske ahorn er frosthårdfør, selv når den trænes som bonsai, men når temperaturen falder til under -10 °C, bør den beskyttes.

Vanding

En japansk ahornbonsai skal vandes dagligt i vækstsæsonen. I de varmere dage i vækstsæsonen er det nogle gange nødvendigt at vande dit træ flere gange, hvis jorden er veldrænet og træet er sundt og kraftigt. Undgå at vande med kalkholdigt vand, da den japanske ahorn foretrækker en neutral eller let sur pH-værdi. Fortsæt med at læse om vanding af Bonsai.

Gødning

Fast, organisk gødning indeholder alle de nødvendige mikronæringsstoffer, og de virker langsomt og skånsomt. De er meget velafprøvede, især til mere modne japansk ahornbonsai. Sørg for at følge instruktionerne omhyggeligt for den korrekte dosering. Hvis du gerne vil have en stærkere vækst på unge planter eller råmateriale, kan du kombinere din almindelige dosering med en flydende gødning en gang om ugen. Undgå gødning med høj nitrogenkoncentration for at undgå unødvendigt store blade og internoder.

Beskæring

Trimning af skud og kviste kan udføres året rundt. Stærke grene bør beskæres om efteråret eller sommeren, når callus-væksten er hurtig, for at forhindre overdreven blødning. Ved beskæring af tykke grene anbefaler vi at bruge et sårpasta-produkt for at forhindre svampesygdomme, der kan trænge ind gennem beskæringssår. Ahornen er særligt sårbar over for nogle svampeinfektioner og sygdomme. Ny vækst skal beskæres tilbage til et eller to par blade. Moden bonsai med en delikat forgrening kan klemmes for at holde kvistene tynde. Når det første bladpar er foldet ud, skal du fjerne den bløde lille spids af skuddet mellem dem for at forhindre kvistene i at blive tykkere. Denne metode svækker træet i det lange løb og bør anvendes specifikt og omhyggeligt.

Bladbeskæring er fjernelse af alle blade i løbet af vækstsæsonen for at fremme en anden og ofte finere vækst. Det bør ikke gøres hvert år, fordi det belaster træet en del. Fjern alle bladene ved beskæring, men sørg for at lade bladstænglerne være intakte. Delbladsbeskæring er en mere skånsom og mindre belastende beskæringsmetode, så den kan udføres hvert år. Som navnet antyder, kræver delvis beskæring ikke, at du fjerner alle bladene. Fjern de største blade, tætsiddende blade eller bladene i de stærkeste områder af træet. Fortsæt med at læse om beskæring af Bonsai.

Ompotning

Den japanske ahornbonsai bør omplantes hvert andet år. Den har stærke rødder, der vokser hurtigt og normalt fylder skåln på kort tid, så sørg for at beskære rødderne effektivt i henhold til instruktionerne i afsnittet om ompotning af Bonsai. Brug en veldrænet jordblanding, som Akadama blandet med pimpsten og lavasten. Fortsæt med at læse om ompotning af Bonsai.

Formering

Den japanske ahorn kan nemt formeres ved at plante frø, stiklinger eller luftlag om sommeren.

Skadedyr og sygdomme

Den japanske ahorn er en meget robust træsort, men den kan blive påvirket af saftsugende insekter kendt som bladlus om foråret. Slip af med bladlus med en standard insekticidspray, og følg anvisningen på etiketten. Verticillium visnesyge er en svampesygdom, der kan få den japanske ahornbonsai til at dø helt eller delvist. Denne sygdom kan ikke behandles og kan overføres til andre træer via dine Bonsai-værktøjer. Du kan identificere det på friske snit som sorte pletter i træet. Hvis du har mistanke om, at der er Verticillium i dine træer, skal du sørge for at rengøre og desinficere dit værktøj grundigt. For mere detaljeret information om disse teknikker, se vores Bonsaipasning sektion.

Generel information om Japansk ahorn Bonsai

Yngre japanske ahorntræer har normalt grøn eller rødlig bark, der bliver lysegrå eller gråbrun, når den ældes. De grønlig-gule blomster blomstrer i klaser og vises i maj til juni. De udvikler sig til ahornfrø, der er formet som en parret vingemøtrik, der flyder til jorden som propeller, når de falder. Der er utallige sorter af japansk ahorn med forskellige bladfarver, former og størrelser.

De japanske ahorntræer er meget populære som prydbuske som; Kiyohime, Kashima, Shishigashira og Arakawa. Rødbladede sorter (ofte omtalt som blot en rød ahorn) omfatter Deshojo og Seigen. De unge skud om foråret har gullige, orange eller endda lysende røde blade. Det er også kendt og populært for sine meget attraktive gule, orange og røde efterårsfarver, hvor orange og røde ahorn er de mest populære. Hvis du har brug for hjælp til at identificere dit træ, så tag et kig på vores Bonsai-identifikationsguide.

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI