Carmona

Fukien teen

Bonsai pasning og vedligeholdelse

Fukien teen er en hjemmehørende træsort i dele af Japan, Indonesien, Taiwan og Australien, men dets navn kommer fra dets oprindelsessted, Dvs. Fukien eller Fujian, i Kina. I Kina er Fukien Te bonsai meget populære for Penjing, og i vestlige lande er det ofte en indendørs bonsai.

Carmona Bonsai video
CARMONA BONSAI PASNING

Carmona Bonsai Pasningsvejledning

Placering

Fukien teen er traditionelt en indendørs bonsai, men den kan holdes udendøre i meget varme klimaer. Det kræver meget naturligt lys, derfor bør den placeres lige ved siden af et vindue, hvor den får det bedste lysforhold. Den trives i temperaturer omkring 70 °F (20 °C), derfor bør du sørge for ikke at lade temperaturen falde meget lavere end det. Hvis klimaet tillader det, kan du placere din Carmona udendøre i sommermånederne, så længe nætterne er varme nok. Vintermånederne kan være lidt mere vanskelige. Dagslyset er meget begrænset om vinteren, med kun få timers dagslys. Varmesystemer producerer tør luft, som påvirker træets fugtughed i rødderne. Du kan med fordel bruge en plantelampe, for at skåne træet overfor det manglende lys om vinteren. Du kan også fylde en stor bakke med vådt grus eller våd leca sten, for at regulere fugtigheden. Hvis du åbner vinduerne i vintermånederne, skal du sørge for, at Fukien Teen ikke udsættes for kold eller frostklar luft.

Vanding

Det er afgørende at holde Fukien Tea tree fugtigt, men pas på ikke at overvande, da våd jord også kan skade det. Vand dit træ generøst, så snart jordoverfladen bliver tør, men det må ikke efterlades i overskydende vand. Fortsæt med at læse om vanding af Bonsai.

Gødning

Fast organisk gødning fungerer godt til Fukien Tea Bonsai på grund af dens følsomme rødder. Flydende gødning kan også bruges i nøje afmålt dosering og kun på fugtig jord. Fod træet godt fra forår til efterår, følg brugsanvisningen, og sjældnere om vinteren.

Beskæring og snøring

Fukien tetræet klarer beskæring meget godt, og regelmæssig trimning vil få træet til at vokse tætte grenstrukturer. Unge skud er møre og fleksible, så de er nemme at trimme eller tråd. Modne kviste og grene er hårde og sprøde, så brug passende redskaber til beskæring og vær skånsom, når du vil tråd og bukke dem. Fortsæt med at læse om beskæring af Bonsai.

Ompotning

Genpot Fukien Tea tree hvert andet år tidligt på foråret. På grund af dets følsomme rodsystem skal rodbeskæring ske med omhu. Sørg for at bruge en jordblanding, der både dræner godt og holder på fugten, fordi Fukien tetræet er følsomt over for tørke og overskydende fugt. Brug en blanding af Akadama med lidt humus og pimpsten. Fortsæt med at læse om ompotning af Bonsai.

Formering

Brug frø eller stiklinger om sommeren.

Skadedyr og sygdomme

Under utilstrækkelige forhold kan Carmona Bonsai lide af spindemider, skæl og hvidfluer. Brug af insekticidstave eller insekticidspray hjælper, men for langsigtet succes er det vigtigt at give masser af naturligt lys og den rigtige mængde fugt. Vanding med hårdt vand kan få bladene til at vise tegn på klorose. Behandl chlorose med jerngødning. I sjældne tilfælde kan svampesygdomme trænge ind gennem friske sår. De kan dræbe enkelte grene og endda hele træet. Sørg for at bruge rent værktøj og behandl alle friske sår med cut-paste. For mere detaljeret information om disse teknikker, se vores Bonsaipasning sektion.

Generel information om Carmona Bonsai

Fukien teen (Carmona microphylla) er den eneste art af slægten Carmona og tilhører plantefamilien Boraginaceae (L.). Den subtropiske stedsegrønne busk er hjemmehørende i dele af Japan, Indonesien, Taiwan og Australien, men dens populære navn kommer fra dens oprindelsessted, dvs. Fukien eller Fujian, i Kina.

naturen kan Fukien teen blive op til 3 m høj og udvikle en grålig-beige sprækket bark. De små læderagtige og mørkegrønne blade har små hvide hår på deres blanke overflade. Spidsen er hakket eller bulet. Dens blomster kan dukke op hele året rundt. De er stjerneformede, hvide og små og vokser i klynger på to til seks stk. på korte stængler. Frugterne er runde og bliver røde, når de modnes. De har en diameter på 4 til 6 mm og indeholder en stenkerne med op til fire frø inden i.

I Kina er Fukien te bonsai meget populære for Penjing og i vestlige lande er det ofte et indendørs bonsai. Hvis du har brug for hjælp til at identificere dit træ, så tag et kig på vores Bonsai identifikationsguide.

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI