Serissa foetida

Kinessisk busk

Bonsai pasning og vedligeholdelse

Serissaen kaldes også snerose, tusindstjerners træ eller japansk boxthorn. Det er en subtropisk lille busk med bittesmå hvide blomster, der dukker op fra forår til sommer.

Serissa Bonsai-video
SERISSA BONSAI

Serissa Bonsai Pasning retningslinjer

Placering

Serissaen kan lide et solrigt, vindbeskyttet sted udenfor i vækstsæsonen, så længe nattemperaturerne holder sig over 10° C. Drastiske temperaturfald tolereres ikke. Undgå unødvendige ændringer af træets position, men fra efterår til forår skal serissaen placeres i huset eller en opvarmet udestue ved temperaturer mellem 50°F (10°C) og 68°F (20°C). Jo varmere position, jo mere lys er der brug for. Grow lights kan hjælpe. Prøv at sørge for høj luftfugtighed.

Vanding

Hold rodklumpen fugtig, men pas samtidig godt på ikke at overvande serissa-Bonsai. Det må aldrig tørre helt ud. Hvis træet taber bladene på grund af nogle ændringer i vækstbetingelserne, fortsæt, men reducer lidt vanding. Serissaen kan lide en neutral pH-værdi (7), så undgå meget kalkholdigt vand. Når der ikke er blomster på træet, er det en god idé ofte at sprøjte løvet med kalkfrit vand. Fortsæt med at læse om vanding af Bonsai.

Gødning

Påfør en lille mængde fast organisk gødning hver fjerde uge eller brug en flydende gødning i lav koncentration hver uge i vækstsæsonen. Brug en gødning med et afbalanceret N-P-K-forhold. Om vinteren gødes en gang om måneden med en lav dosis flydende gødning, hvis træet holdes et varmt sted. Gød ikke usunde eller ikke-voksende serissas.

Beskæring og snøring

Serissaen tåler hård beskæring, som om nødvendigt bør udføres i det tidlige forår. Unge træer trimmes tilbage til 2 blade, når skuddene har givet 4 – 5 blade. Ældre træer klippes mindre, så længe de blomstrer, men beskæres grundigt efter blomstringen. Hvert andet eller tredje år skal grenene klippes tilbage til gammelt træ for at holde træets form kompakt. Grene og skud kan kobles til når som helst, men de er sarte og skal kobles med stor omhu. Fjern tråden efter cirka seks måneder, før den skærer i barken. Fortsæt med at læse om beskæring af Bonsai.

Ompotning

Genpot serissaen hvert andet år og brug en standard jordblanding. Beskær kun rødderne moderat. Rødderne lugter ubehageligt, når de skæres. Fortsæt med at læse om ompotning af Bonsai.

Formering

Serissaen kan nemt formeres fra halvhårdttræsstiklinger.

Skadedyr og sygdomme

Bladlus, rodbladlus eller spindemider kan angribe serissaen. Brug et specifikt pesticid og prøv at øge luftfugtigheden. Overvanding eller dårlig jord kan forårsage rodråd. Skålr derefter træet om, skær beskadigede rødder af og plant det i frisk, veldrænet jord. Prøv at forbedre forholdene for dit træ. For mere detaljeret information om disse teknikker, se vores Bonsaipasning sektion.

Generel information om Serissa Bonsai

Serissaen er stedsegrøn eller semi-stedsegrøn med fine ovale, skinnende grønne blade. Løv og rødder har en ubehagelig lugt, hvis de er beskadiget. Bortset fra sine dejlige blomster, er serissaen værdsat for sin fine forgrening og ru grå bark. Serissaen er ikke let at passe og bedre egnet til erfarne dyrkere, fordi træet er meget følsomt over for ændringer i placering og temperatur. Det korrekte navn på dette træ er "Serissa japonica", men de fleste bruger stadig det gamle navn "Serissa foetida". Serissa Bonsai tolererer ikke frost og har brug for temperaturer mellem 50°F (10°C) og 68°F (20°C) om vinteren. Hvis du har brug for hjælp til at identificere dit træ, så tag et kig på vores Bonsai-identifikationsguide.

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI