Indendørs
Bonsai trees

Specifikke retningslinjer for pasning for indendørs bonsai

En almindelig misforståelse om Bonsai er, at de skal holdes indendørs. De fleste Bonsai bør placeres udendørs, hvor de er udsat for de fire naturlige årstider ligesom normale træer er. Kun tropiske og subtropiske planter kan overleve indendørs, hvor temperaturen er høj og stabil hele året rundt.

Indendørs Bonsai video
INDENDØRS BONSAI

Hvilken Bonsai er bedst til indendørs?

Der er flere tropiske og subtropiske træer, som du kan dyrke indendørs. Den mest almindelige, og den nemmeste at passe, er Ficus Bonsai. Ficus er tolerant over for lav luftfugtighed og er meget modstandsdygtig, hvilket gør den til et fremragende valg for begyndere.

Andre populære indendørs bonsai omfatter dværgjade, Fukien-te (Carmona), hawaiiansk paraply (Schefflera), og den søde blomme (Sageretia). Hvis du vælger et af disse træer og pasningr det ordentligt, vil dit Bonsai trives indendørs.

Indendørs Bonsai
Indendørs Bonsai; en Ficus, Carmona og kinesisk elm.

Hvorfor kan jeg ikke holde tempereret, ikke-tropisk Bonsai indendørs?

Som nævnt ovenfor har tempererede træer brug for en hvileperiode om vinteren. I denne hvileperiode slutter den årlige vækstcyklus, og træet forbereder sig på den næste cyklus, som stsorter igen i det tidlige forår. Et træ bliver i dvale, når temperaturer og lysintensitet gradvist falder over flere uger, hvilket ikke sker, når man holder tempererede træer indendørs. Tropiske og subtropiske træer har ikke brug for denne hvileperiode.

Indendørs Bonsaipasning

Pasning af en indendørs Bonsai er anderledes end normale skålplanter. Hovedårsagen er, at bonsaitræer er plantet i små skålr og derfor har begrænset opbevaring af næringsstoffer og vand. Endnu vigtigere er det, at tropiske træer er vant til at modtage meget lys og høj luftfugtighed, klimaer, der er udfordrende at kopiere indendørs.

Specifik pasning af indendørs Bonsai-sorter:

1. Lys
Hovedproblemet med at holde et tropisk Bonsai indendørs er, at lysintensiteten er meget lavere end udendørs. Træer dør ikke med det samme, hvis de ikke får nok lys, men væksten vil aftage og svække planten over tid. Derfor kan det varmt anbefales at placere dit Bonsai et lyst sted, helst direkte foran et vindue mod syd, når du dyrker Bonsai indendørs. Selv når du har et sydvendt vindue, kan lysintensiteten stadig være for lav. Du kan supplere dette underskud af lys med kunstig belysning for at hjælpe dit træ. For eksempel kan du bruge lysstofrør med udstrålende vækstvenlige spektre, eller lysdiodelys i cirka 10 timer om dagen. Læs mere om placering.

2. Fugtighed
Et andet problem med at holde et Bonsai indendørs er, at træet har brug for relativt høj luftfugtighed, meget højere end forholdene i dit hus, især med opvarmning eller aircondition. Du kan øge luftfugtigheden i nærheden af dit Bonsai ved at placere det på en fugtighedsbakke fyldt med vand og ved at dugge dit træ et par gange om dagen. Du kan også cirkulere luft udefra, ved at åbne et vindue i løbet af dagen.

3. Vanding og gødning
Den vigtigste regel er, aldrig vand på en rutine. Ignorer etiketten på dit Bonsai, som angiver, at du skal vande hver x mængde af dage. Den bedste praksis er at overvåge dit træ og dets jord, og kun vande, når det er nødvendigt. Læs venligst siderne for vanding og gødning for detaljerede oplysninger.

4. Temperatur
Tropiske træsorter har brug for relativt høje temperaturer hele året, svarende til standard rumtemperaturen i din stue. Subtropiske bonsaitræer kan modstå noget lavere temperaturer og trives generelt, når de nyder en vintersæson med temperaturer et godt stykke under standard stuetemperatur.

For at opsummere, sørg for at vælge den rigtige træsort og tag hensyn til de specifikke retningslinjer for pasning af indendørs træer, og din bonsai vil klare sig fint!

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI