At købe
planteskole

Valg af det rigtige planteskole- og bonsaigrundlag-materiale

Planteskoler er unge haveplanter (også kaldet bonsaigrundlag), som nogle gange har gode egenskaber til bonsai-formål. At købe Bonsai fra planteskoler er en hurtig måde at 'formere' et træ på, og du kan begynde med det samme med at træne det.

Planteskole Bonsai-video
PLANTESKOLE

Hvor kan man finde passende planteskoler

At købe en bonsaigrundlag er en ret billig og hurtig måde at øge din Bonsai-samling på. En stor ulempe er, at begyndende arbejde på et ældre træ (i stedet for at dyrke det lige fra starten) ofte betyder, at du bliver nødt til at fjerne store grene med synlige sår til følge.

God kvalitet planteskoler kan være svært at finde, prøv at se på små familieejede planteskoler (store kommercielle butikker sælger ofte ikke råt materiale). Nogle (online) bonsai-butikker sælger også planteskoler, men dette kommer til en højere pris end på små planteskoler.

Hvornår?

Planteskoler kan købes hele året rundt, men det meste udbydes fra det tidlige forår til sensommeren. Det bedste tidspunkt at arbejde på en bonsaigrundlag er om foråret eller det tidlige efterår.

Hvad skal man kigge efter i planteskoler?

Dette er ret svært at forklare, dine evner til at finde potentielt materiale vil blive bedre, når du lærer mere om at dyrke Bonsai. Nøgleaspekter at kigge efter er imidlertid træsorten, stammens form og tilspidsning, træets forgrenede struktur og dets Nebari (rodudbrud eller overfladerødder). Billederne nedenfor viser eksempler på god kvalitet bonsaigrundlag, meget velegnet til at blive trænet som en Bonsai.

Bonsaigrundlag
Ungt bonsaigrundlag-materiale (Chamaecyparis), omkring $20.

Bonsaiskole
Ung Picea planteskole, omkring $20.

Styling af planteskolemateriale

Placer den nyindkøbte planteskole udenfor (medmindre det åbenbart er et indendørs træ), og hold det fugtigt, men ikke vådt. Træerne kan gødes med normale mængder som beskrevet i gødningsafsnittet. Det afhænger af sæsonen, hvor du køber gartneriet, om du kan begynde at designe træet med det samme. Ved køb i det tidlige forår kan du beskære eller omplante træer med det samme, men hvis du køber træer senere på året, bør du vente til det tidlige efterår eller næste forår.

Arbejd kun med sundt materiale, der viser tegn på kraftig vækst. For at sikre dit træs sundhed, må du ikke omplante, beskære og tråd på samme tid. Ideelt set omplanter du træet i det tidlige forår og venter med eventuel strukturel beskæring til sensommeren.

For referencemateriale om træning af planteskole-materiale, se Progressions-delen af denne hjemmeside. Eller læs Bonsai-styling-artiklerne for at få baggrundsinformation om teknikker som beskæring, snøring osv.

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI