Ompotning
af Bonsai

Sådan omplanter du din Bonsai

For at forhindre din Bonsai i at blive bundet til skåln og i sidste ende sulte ihjel, er det afgørende at omplante eller transplantere regelmæssigt. Et træ bliver skålbundet, da det opbruger de tilgængelige næringsstoffer i jorden, og rødderne vokser til skålns form. På grund af pladsmangel og næringsstoffer holder træerne op med at vokse, og hvis der ikke bliver gjort noget, dør det helt sikkert. Ompotning eller transplantation af din Bonsai vil forsyne træet med de næringsstoffer, det har brug for at vokse og trives.

Ompotning af en Bonsai video
Bonsai pasning introduktion

Hvor ofte skal jeg omplante en Bonsai?

Hvor ofte du skal omplante afhænger af størrelsen på skåln og træsorterne på din Bonsai. Hurtigt voksende træer skal omplantes hvert andet år, nogle gange tidligere. Ældre, mere modne træer skal omplantes hvert tredje til femte år. Ompotning er ikke noget, der bør være rutine. Tjek dit Bonsai tidligt på foråret ved forsigtigt at fjerne træet fra dets skål. Hvis du ser rødderne cirkle rundt om rodsystemet, skal din Bonsais om. Hvis rødderne stadig er dækket af jord, skal du lade det være og kontrollere igen det følgende forår.

Din Bonsais rødder
Dette træ skal plantes om, da rødderne cirkler rundt om rodmassen til skålens kant.

Hvornår skal man omplante?

Det bedste tidspunkt at omplante din Bonsai på er i det tidlige forår, mens træerne stadig er i dvale. Her begynder knopperne at svulme op. I dette stadie holder træerne endnu ikke på fuldt udvokset løv, så den skadelige effekt af ompotning vil blive minimal. Ompotning i det tidlige forår vil også sikre, at skader på rodsystemet hurtigt bliver repareret, så snart træet begynder at vokse. Nogle træsorter kan også omplantes om efteråret, men ompot aldrig dit Bonsai om sommeren eller vinteren. Undtagelsesvis har sorter som oliventræ og rosmarin bedst ved at blive omplantet om sommeren.

Bonsai jordblanding

At vælge den rigtige jordblanding er afgørende for dine træers sundhed. Det skal tillade vand at dræne nok til at forhindre rødderne i at rådne, samtidig med at det absorberer nok vand til at hydrere træet. Nogle træsorter har brug for specielle jordblandinger, men følgende blanding er velegnet til de fleste træer: Akadama, pimpsten og lavasten i forholdet 1:1:1..

“Valg af den rigtige jordblanding er afgørende for dine træers sundhed.”

Hvis du ved, at du ikke har tid til at vande dine træer regelmæssigt, så tilsæt mere Akadama for en mere vandabsorberende blanding. Hvis dit træ er i et mere fugtigt klima, skal du tilføje mere lavasten for en blanding, der tillader mere dræning. For detaljerede oplysninger om jordblandinger henvises til artiklen om Bonsaijord.

Bonsaiskåle

Den rigtige skål til din Bonsai

At vælge en bonsai- eller træningsskål, der passer til størrelsen på dit træ og den stil, du sigter efter at opnå, er afgørende for sammensætningen af træ og skål. Farve, form, størrelse, design spiller alle ind, når du vælger en skål. For mere information, se artiklen om valg af skål.

Next Step

Nøglebegreber

Det vigtigste at huske på, når du omplanter, er timingen. Ompot dit træ tidligt på foråret, lige før vækstsæsonen stsorter.