Indsamling
Yamadori

Udgravning af træer fra bjerge og skove

På japansk: "Yamadori" - Nogle gange kan træer, der forblev små, findes i naturen på grund af naturlige omstændigheder, såsom mangel på næringsstoffer.

Yamadori Bonsai-video
SAMLE BONSAI

Sådan samler du Yamadori Bonsai

Selvom det kan være svært at grave træerne ud og transportere dem hjem, er det træer, der ofte besidder ekstraordinære kvaliteter til bonsai-formål. Bemærk, at det sandsynligvis er ulovligt at grave planter ud fra skove; tilladelse skal gives af grundejeren.

Trin-for-trin plan for indsamling af træer fra skove:

  1. Første skridt er at grave forsigtigt rundt om træet med en spade, pas på ikke at beskadige dets rodsystem (se billede 1 nedenfor).
  2. Løft forsigtigt træet og sæt det på (gerne let fugtige) plader. Vikl nu pladerne rundt om rodsystemet for at forhindre træet i at tørre ud (se billede 2 nedenfor). Træet skal skåls så hurtigt som muligt, når du kommer hjem igen.
  3. Saml noget af den originale jordblanding, hvor du gravede træet ud, som skal bruges til at forberede en jordblanding til træet.
  4. Vælg en ret stor skål med et drænhul og fyld den op til ¼ med en blanding af fint grus og akadama i forholdet ½ til ½ (læs Bonsai-jordblandings-artiklen for mere detaljeret information om jordblandinger til forskellige træsorter, klimaer , etc.).
  5. Pak forsigtigt arkene ud omkring rodsystemet og placer træet i skåln, fyld nu det tomme rum på siderne med den opsamlede originale jordblanding blandet med akadama i en ration på ½ til ½ (se billede 3 nedenfor).
  6. Skyl til sidst en betydelig mængde vand over træet, men pas på ikke at forstyrre jordoverfladen ved at bruge en fin dyse.
Bonsai-udbredelse indsamlede træer fra skoven
Grav forsigtigt rundt om træet med en spade.
Indsamlet træ Yamadori
Træet skal skåls hurtigst muligt.
Bonsai-formering ved at indsamle træer fra skove
Vælg en ret stor skål.

Hvornår?

For de fleste Bonsaisorter er det bedste tidspunkt at grave Bonsai ud i det tidlige forår, lige før træet begynder at vokse.

Efterbehandling

Sæt skåln udenfor beskyttet mod direkte sollys og hold den fugtig, men ikke våd. Lad træet stå uberørt til næste forår, hvor det kan designes eller omplantes for første gang. Små mængder gødning kan bruges den første sommer.

For referencemateriale om træning af indsamlede træer, se Progressions-delen af enne hjemmeside. Eller læs Bonsai styling sektionen for baggrundsinformation om teknikker som beskæring, tråde osv.

Fortsæt med at udforske

Overflade rødder

Overflade rødder

Skab en smuk Nebari

Overflade rødder
Træsorter

Træsorter

Find specifik sortinformation om dit træ

Træsorter
Ompotning

Ompotning

Sådan ompotter du dit træ

Ompotning