Bonsaijord

Anbefalede jordblandinger til Bonsai

Det er afgørende at bruge den rigtige jordblanding til dine Bonsai. Jord er vigtigt for at forsyne dine træer med næringsstoffer, men det skal også dræne ordentligt, sørge for tilstrækkelig luftning og holde på vandet. De fleste online Bonsaibutikker tilbyder færdigblandet jord, men at forberede en jordblanding selv sparer penge, og giver kontrol over den nøjagtige blanding til netop din træsort.

Bonsaijord video
Bonsai-jordblanding

Bonsai-jordblanding

Kvaliteten af den anvendte jord påvirker direkte dit træs sundhed og energi. Det er vores erfaring, at usunde træer, der mangler energi, meget ofte plantes i dårlig Bonsaijord. Eller endnu værre, plantet i normal havejord. Disse jordtyper hærder let, når det bliver tørt, hvilket er meget skadeligt for væksten af bonsai og gør korrekt vanding meget vanskelig.

Jorden kræver flere kvaliteter for, at den kan betragtes som en god jordblanding til din bonsai:

Organisk eller uorganisk jord

Jordblandinger beskrives som enten organiske eller uorganiske. Døde plantestoffer såsom tørv, bladaffald eller bark beskrives som værende organiske jordkomponenter. Det potentielle problem med organiske jordkomponenter er, at organisk materiale nedbrydes og reducerer dræningen over tid. Nogle organiske komponenter forringes med varierende hastighed, så det er svært at sige, hvor hurtigt organisk jord bliver skadeligt. Hvis du er fast besluttet på at bruge en organisk jordblanding, anbefaler vi at vælge en blanding, der bruger fyrrebark. De fleste skålkomuld absorberer vand meget dårligt, når de er helt tørre. Dette er et af de største problemer for billige indendørs Bonsai købt i havecentre. Man skulle tro, at man vandede træet, men vandet løber forbi jorden ned i bunden af skålen!

Uorganiske jordkomponenter indeholder lidt eller intet organisk materiale såsom vulkansk lava, calcit og bagt/brændt ler. De absorberer færre næringsstoffer og vand end organisk jord, men er gode til dræning og beluftning. Den begrænsede optageevne giver os også mere kontrol over mængden af ​​gødning i jorden.

En partikelbaseret, velstruktureret, uorganisk jord tillader vandet at dræne hurtigt og frisk luft til konstant at komme ind i jorden. En komprimeret organisk jord, der mangler struktur, mangler også luftning og dræning, hvilket forringer dit træs generelle sundhed, og uden hurtig handling vil det til sidst forårsage rodråd og dræbe din Bonsai.

Jordkomponenter

De mest almindelige komponenter til Bonsai-jordblandinger er Akadama, pimpsten, lavasten, organisk skålkompost og fint grus også kendt som grus.

Bonsai jordkomponenter
Fra venstre mod højre; organisk skålkompost, Akadama, Pimpsten og lavasten.

Anbefalede Bonsai-jordblandinger

Forskellige træsorter kræver forskellige jordblandinger, så sørg for at tjekke vores træsortsguide for at finde den optimale blanding til dine specifikke træer. Vi kan dog beskrive to hovedblandinger, vi bruger til enten løv- eller nåletræer. Begge blandinger består af Akadama til vandretention, pimpsten til god struktur og lavasten til beluftning og dræning.

Bemærk, at begge blandinger kan og bør tilpasses dine forhold og/eller placering. Hvis du ved, at du ikke vil have tid nok til at tjekke dine træer to gange om dagen, så tilsæt mere Akadama eller organisk skålkompost til din blanding for at øge vandretentionen. Hvis du bor et sted med et vådt klima, skal du tilføje mere lavasten eller grus for at forbedre din blandings drænende egenskaber.

Løvfældende Bonsaijord

  • 50% Akadama
  • 25% Pimpsten
  • 25% Lavasten

Nåle- og fyrrejord

  • 33% Akadama
  • 33% Pimpsten
  • 33% Lavasten
Next Step

Nøglebegreber

Når det drejer sig om jord, ser det ud til, at hver ekspert anbefaler en anderledes jordblanding. Prøv og eksperimenterdig frem til, hvad der virker for dig!