Gødning
af Bonsai

Korrekt gødning af din Bonsai for sund vækst

Regelmæssig gødning i vækstsæsonen er afgørende for, at din Bonsai kan overleve og trives. Træer er normalt i stand til at udvide deres rodsystem på jagt efter næringsstoffer, men da Bonsai er begrænset til de relativt små skålr, de er plantet i, har de brug for ordentlig gødning for at genopbygge jordens næringsindhold.

Pasning af Bonsai video
Gødning Bonsai

De grundlæggende elementer i gødning

Der er tre grundlæggende elementer i enhver gødning; Nitrogen, fosfor og kalium (NPK.) Nitrogen øger væksten af ​​blade og grene eller væksten over jorden. Fosfor bidrager til sund rodvækst og vækst af frugter og blomster. Kalium forbedrer den generelle plantesundhed. Avlere bruger ofte forskellige forhold af NPK til forskellige træer og på forskellige tidspunkter af året. Eksperter anbefaler dog i stigende grad at bruge det samme NPK-forhold gennem hele Bonsai-vækstcyklussen. Bortset fra de tre makronæringsstoffer (NPK), kan gødninger også omfatte en række mikro-næringsstoffer som jern, mangan, bor, molybdæn, zink og kobber.

Hvornår skal jeg give gødning?

De fleste Bonsai bør gødes i hele vækstsæsonen; tidligt forår til midten af efteråret. Ældre og mere modne træer gødes ofte sjældnere, afhængigt af træets sort, tid på året, udviklingsstadium og træets sundhed. Indendørs træer kan gødes hele året rundt. Se vores pasningvejledninger for specifik information om, hvornår du skal gøde med hver specifik træsort.

Biogold bonsai gødning
Biogold er en organisk gødning fra Japan, der ofte bruges til bonsaitræer, med en NPK på 6:7:4. Gødningspillerne kan placeres på jordoverfladen med gødningsbeholdere.

Hvilken gødning skal man vælge?

Det er vigtigt at vælge den rigtige gødning til dine Bonsai og påføre de rigtige mængder. Til udendørs Bonsai anbefaler vi at bruge en gødning med et relativt højt nitrogenindhold som NPK 10:6:6. om foråret er en mere afbalanceret gødning som NPK 6:6:6 mere optimal til sommeren, og en gødning med lavt nitrogenindhold som NPK 3:6:6 til efteråret. Flere og flere eksperter foretrækker at bruge en afbalanceret gødning gennem hele vækstsæsonen og langsomt at reducere mængden, der påføres mod slutningen af vækstsæsonen.

Subtropiske træsorter holdes normalt indendørs og oplever ikke sæsonbestemte ændringer. De vokser året rundt og skal gødes konsekvent. Til indendørs Bonsai anbefaler vi en afbalanceret flydende gødning. Følg retningslinjerne som angivet på produktets emballage.

Der er et par undtagelser, der er værd at påpege for at bruge varierende forhold mellem NPK. Brug af en høj fosforgødning som NPK 6:10:6 kan hjælpe med at fremme blomstringen af en Bonsai. Brug af en gødning med et lidt lavere nitrogenindhold eller at reducere mængden af brugt gødning kan være fordelagtigt for ældre eller mere modne Bonsai. Bonsai-gødning er som enhver anden, men at købe fra en online Bonsaibutik vil sikre, at du finder de rigtige NPK-værdier for at fremme vækst. Biogold er en yndet gødning blandt Bonsai-entusiaster, men enhver gødning med den rigtige NPK-værdi er helt i orden. Der er en bred vifte af flydende, faste, syntetiske og organiske gødninger. Hvilken type gødning du bruger, er ligegyldigt, men du skal sørge for nøje at følge udbringningsvejledningen som angivet på produktets emballage.

Gødningsbeholdere
Fast bonsai gødning.
Flydende Bonsai gødning
Flydende gødning.

Hvor meget gødning skal jeg bruge?

Mængden af gødning, du bruger, og den hyppighed, du anvender den, kan variere afhængigt af, hvilken gødning du køber. Følg instruktionerne på din gødningsemballage for at sikre, at du giver dit Bonsai korrekt. Sørg for, at dit Bonsai er plantet i en ordentlig, veldrænende Bonsaijord, for at forhindre ophobning af salte.

Du kan vælge at reducere den anbefalede mængde en smule for træer, der ikke længere er i træning for at balancere deres vækst, i stedet for at stimulere den. Når du bruger fast gødning, hjælper det at bruge gødningsbeholdere for at sikre, at gødningen bliver på plads. Aldrig overgøde dine træer, da det vil have alvorlige konsekvenser for deres helbred.

Next Step

Nøgle begreber

Fordi jordmassen er begrænset for de fleste Bonsai, er gødning af din Bonsai afgørende for væksten. Men overgødning af din Bonsai er en sikker måde at skade dit træ på.