Rhododendron

Azalea

Bonsai pasning og vedligeholdelse

Rhododendron-slægten indeholder omkring 1000 sorter, hvoraf især Satsuki-azalea (Rhododendron indicum) og Kurume-azalea (Rhododendron kiusianum og Rhododendron kaempferi) er almindeligt anvendte til Bonsai.

Azalea Bonsai video
AZALEA BONSAI Pasning

Azalea Bonsai Pasning retningslinjer

Placering

Azaleaer trives på et solrigt sted, men på den varmeste tid på dagen om sommeren er det bedre at give lidt skygge. Når de blomstrer, bør azaleaer beskyttes mod regn og varm sol for at få blomsterne til at holde længere. Sunde, modne azaleaer kan tåle en del frost, men bør beskyttes mod koldere temperaturer end -5° C.

Vanding

Azalea Bonsai må ikke tørre ud, men de kan heller ikke lide permanent fugt. På grund af dette er det nødvendigt at kontrollere jordens fugtighed meget omhyggeligt. En rodkugle, der midlertidigt er blevet for tør, bør dyppes i en skål med vand for at blive grundigt fugtet igen. Azaleaer har brug for en let sur jord, og hårdt postevand er ikke passende for dem. Du kan bruge regnvand, blande regnvand med postevand eller filtrere dit postevand til azalea Bonsai. Fortsæt med at læse om vanding af Bonsai.

Gødning

I vækstsæsonen skal azalea Bonsai fodres med en speciel azalea- eller rhododendrongødning. Der findes flydende azalea-gødning, som bruges ugentligt og økologiske produkter til at strø på jordoverfladen med længere intervaller. Mens træerne blomstrer holder op med at fodre eller bruger kun halvdelen af ​​den normale dosis.

Beskæring og snøring

Azaleaen er en af de meget få træsorter, der er basalt dominerende. Det betyder, at de nederste grene vokser sig stærkere end den svagere top, hvilket fører til formen af en busk i naturen. Beskær derfor grenene ved bunden hårdere end toppen. Azaleaen tåler stærk beskæring meget godt og producerer endda nye skud fra grene, hvor der ikke er blade tilbage. Umiddelbart efter blomstringen skæres de visne blomster og æggestokke af eller klemmes i hånden. Dette tidspunkt er også gunstigt for alle andre beskærings- og beskæringsarbejder, fordi om sommeren vil de nye blomsterknopper for det næste år udvikle sig. Hvis du beskærer dit træ for sent, vil der ikke være nogen eller næsten ingen blomster i det følgende år. Uønskede skud fra stammen eller bunden af grenene kan fjernes når som helst på året. Omfattende stylingarbejder på råvarer udføres ofte om foråret og i så fald udelades blomstringen bevidst. Træet på azaleaen er skørt, så snøring og bukning skal udføres med stor omhu. Fortsæt med at læse om beskæring af Bonsai.

Ompotning

Hvert andet år, enten om foråret eller efter blomstring, skal azaleaen omplantes. Beskær rødderne med stor omhu, fordi de er meget tynde og sammenfiltrede og kan nemt blive revet i stykker, når du forsøger at skille dem ud. Det er vigtigt at bruge en speciel jord til azalea, som er kalkfri. Pure Kanuma er for eksempel en god azalea-jord. Fortsæt med at læse om ompotning af Bonsai.

Formering

Azaleaer formeres fra stiklinger om foråret og sommeren. Afhængigt af sorten kan succesraten variere, men mange almindelige sorter producerer rødder nemt og hurtigt. I den varme tid af året kan gennemsigtige plader være nyttige til at beskytte de unge stiklinger mod overdreven fordampning.

Skadedyr og sygdomme

Azaleaer er ikke ofte angrebet af skadedyr. Men lav luftfugtighed kan understøtte spindemider, som bør behandles med et passende pesticid og forbedret luftfugtighed. Vinsnudebillen kan spise bladene, og deres larver forårsager stor skade på rødderne. Med specielle pesticider eller nematoder kan billerne og deres larver elimineres. Rodråd, forårsaget af en svamp, kan opstå, når jorden på azaleaen er for våd og komprimeret. Der er passende fungicider at hælde i jorden, som er effektive mod rodråd. En anden svampesygdom forårsager bladgalder. Om foråret og sommeren bliver blade og muligvis stængler fortykkede, krøllede, kødfulde og lysegrønne. I de senere stadier af sygdommen bliver gallerne dækket af et hvidt pulveragtigt stof og til sidst bliver de brune og hårde. Bladgaller stimuleres også af vådhed, og de optræder oftest på sorter med ensfarvede røde og lilla blomster. Den bedste måde at håndtere denne sygdom på er at fjerne galderne, så snart de er opdaget, og beskytte azaleaen mod for meget regn. For mere detaljeret information om disse teknikker, se vores Bonsaipasning sektion.

Generel information om Azalea Bonsai

Azaleaen er populær for sine spektakulære blomster, som åbner i maj - juni og kommer i mange forskellige farver, former, størrelser og mønstre. Bladene er mørkegrønne og varierer i størrelse og form, afhængigt af sorten. Satsuki og Kurume azalea er stedsegrønne, små buske, som er meget velegnede til bonsai-formål. Hvis du har brug for hjælp til at identificere dit træ, så tag et kig på vores Bonsai-identifikationsguide.

Fortsæt med at udforske

Gødskning

Gødskning

Lær hvordan du gøder dit træ

GØDNING AF BONSAI
Træsorter

Træsorter

Find sortspecifik information om dit træ

POPULÆRE TRÆSORTER
Ompotning

Ompotning

Sådan omplanter du dit træ

OMPOTNING AF BONSAI